diumenge, 30 de setembre del 2007

INCURSIÓ ECOLOGISTA A LA TORRE LLUCH

Un membre destacat del nostre Hospital de Campanya s'ha adreçat a l'acte reivindicatiu que el Grup Ecologista Quercus i la Fundació Trifolium va organitzar ahir al Parc de la Torre Lluch.

Aquesta notícia també sortirà publicada la setmana que ve al número 64 del setmanari La Directa, una publicació de comunicació crítica que es distribueix per tota Catalunya.

Continuen les mobilitzacions per aturar el Pla de Ponent de Gavà

Anrhick

Gavà 29.09.2007

“Fem un parc per a tothom, no al Pla de Ponent!” Amb aquest lema el Grup Ecologista Quercus i la Fundació Trifolium van convocar aquest dissabte 29 de setembre la ciutadania de Gavà. El motiu era recollir les 5.000 firmes necessàries per aturar el Pla de Ponent, un projecte urbanístic que preveu la creació entre el 2.008 i el 2.012 de 5.000 habitatges, el 40% dels quals serà de protecció oficial.

La zona d’urbanització es troba al mig de l’únic corredor biològic que connecta el delta del Llobregat amb el massís del Garraf i la serra de l’Ordal. 200 hectàrees d’àrea verda al sector oest de Gavà que separen aquesta localitat de la de Castelldefels. Segons els ecologistes el pla destruirà aquest ecosistema únic a tota l’àrea metropolitana. La pèrdua no serà només ecològica, també patrimonial. I és que apart de boscos i camps de conreu, també perillen les restes d’un poblat romà i altre d’ibèric de fa més de 2.000 anys.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va admetre a tràmit el passat novembre una demanda proposada per Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), “el Tribunal de moment ha dit que s’hi pot construir. També ha estat aprovat per la Generalitat. No estem en contra de la construcció d’habitatge protegit, però no aquí. L’únic recurs que tenim ara és aconseguir aquestes signatures.” afirma el president de Quercus Àngel Losada. “En portem més de mil, però no pensem parar fins que arribem a les 5.000, no permetrem que es talli cap arbre” respon Gemma Knowles, vice-presidenta de Trifolium.

Però aquesta denegació no atura el procés, un cop aprovat el projecte per la via administrativa queda la judicial. “El judici encara segueix. Hem demanat una fase de proves per fer uns informes sobre el terreny. Després venen les al·legacions i la sentència” comenta Josep Capmany, secretari de finances de la junta municipal d’ERC i afegeix, “aquests judicis duren quatre o cinc anys. En portem un i si finalment la sentència ens és favorable el pla s’anul·larà”.

En un principi, l’Ajuntament de Gavà, liderat amb majoria absoluta pel socialista Joaquim Balsera, tenia previst començar les obres a finals del 2.006, però els plans han canviat i sembla ser que les màquines entraran dos anys més tard.

Segons el president de Quercus, l’ajuntament fins ara ha reaccionat “responent amb altre campanya al seu periòdic municipal El Bruguers que intenta ofegar la veu de la gent senzilla que treballa per poder salvar aquest paratge únic”. “Des dels mitjans de comunicació locals han venut la idea de que créixer en nombre d’habitants es progrés i que els que s’oposaven al pla de ponent eren quatre gats” afegia Josep Campmany.

Durant la recollida de firmes, que ha durat tota la jornada, també s’hi han preparat altres activitats. Un documental i exposició fotogràfica de la fauna i flora que podria desaparèixer i un mural per a que els nens poguessin dibuixar i escriure les seves raons per aturar el projecte. Com a colofó final, el llançament a l’aire de desenes de globus on hi anava lligat un desig per a la recuperació i la conservació de la natura.

Els "globus dels desigs"

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Aquesta batalla (per utilitzar un vocabulari a l'estil del bloc) ja fa més de 15 anys que dura. D'ençà que a l'any 1991 van presentar el Pla de Carat, l'Ajuntament de Gavà, sempre amb majoria socialista, ha intentat edificar en aquella zona de la muntanya. Si la lluita encara continua és gràcies a gent que no s'hi guanya la vida amb aquesta batalla. I és que, molt sovint, la dedicació i el sacrifici són molt més forts que el ceptre de comandament d'un exèrcit.
D'altra banda, estudis com el de la UAB (Universitat Autònoma de barcelona) demostren que devastar aquell territori pot significar la destrucció final de paratges natural únics a tota Barcelona i, possiblement, de tota Catalunya.
Que la lluita encara continui en marxa significa dues coses: que encara estem disposats a donar guerra i, sobretot, que encara podem guanyar!
Gràcies pel reportatge.

Gavanense ha dit...

Estic segura que els que no comegrem amb les decisions interessades (econòmica o políticament) ens seguirem trovant i fent soroll per a que sorti a la llum tot allò que volen amagar, més allà dels resultats...
Anrhich, t'haig de dir que el meu bloc "En Gavà y desde Gavà" està en suspensió i n'he fet un altre en la mateixa línea: DESDE GAVÀ.