dilluns, 13 de juliol del 2015

Sobre el que cobren els polítics a Gavà, la trampeta i l'oposició



Fa uns dies vam llegir a El Bruguers com es destacava el fet que els membres del Govern Municipal es rebaixin el sou un 12%. Un auxiliar de l'hospital em va fer llavors la següent pregunta: "Per què ha de ser notícia que un polític s'abaixi el sou?" I em va fer recapacitar. Amb acomiadaments al sector privat i públic, rebaixes de sou generalitzades, pèrdua de drets i privilegis dels assalariats, de pagues extres eliminades, congelacions de nòmines... I ves per on, quan un polític pateix el que la ciutadania, llavors ho hem de destacar. Quan a un treballador li abaixen el sou és una trista notícia però quan se'l baixa un polític, llavors aplaudim. Quina paradoxa! Coses de l'empatia demòcrata que han cultivat els governants al llarg de dècades.

La diferencia està al titular: El Govern municipal es rebaixa el sou un 12%. Aquest "es rebaixa" és la clau. Per què a ningú de nosaltres ens deixen decidir, i ells, en canvi, sí que decideixen. A cap mestre català li van fer votar si vol deixar de cobrar la paga extra des del nadal del 2012 fins a l'estiu del 2015, a cap interí de cap Departament li pregunten si volen que l'acomiadin...  I no parlem del sector privat.

Sembla com si a sobre haguéssim d'estar agraïts. En un gest de suposada empatia alguns polítics decideixen provar com és allò que expliquen les noticies de "pèrdua de poder adquisitiu" i viure les "conseqüències" de la crisi.

Els votants acomoden els polítics als seus seients i els paguen, però en canvi són aquests polítics els que escullen quant han de cobrar, així com també els càrrecs no electes que nomenen.

I no diem a l'Hospital de Campanya que la rebaixa de sou no sigui un gest que els honora, però no ens podem acontentar només amb això. No és pot utilitzar com un actiu polític i de prestigi el fet que, com qualsevol altre ciutadà, el polític, també cobri menys a causa de la crisi.

El de Gavà no és cap exemple de res. Creiem que en la majoria dels casos és més una tàctica política que ètica. Molt més si mirem la trajectòria històrica dels partits que la duen a terme. Suposem que la segona causa portarà implícita la primera i volem creure que a Gavà i ha més d'una cosa que de l'altra.

La trampeta

Diu la mateixa noticia que "els càrrecs directius eventuals passen de set a sis i la partida econòmica disminueix un 18%" Ara fem uns càlculs ràpids i apliquem la lògica.

Al 2011 el PSC va obtenir 9 regidors i al 2015 en va treure 8. Això suposa una disminució del 12% en el número de representants.  I aquest és justament el sou que s'han abaixat els regidors de govern i una mica més el destinat a càrrecs directius eventuals.

La lògica ens suggereix que si són menys, el total de diners destinats als sous que guanyen, també ho haurà de ser...

Llàstima que a l'Hospital no som economistes ni estadistes, això sí que ens ho poden retreure . En canvi sí que sabem interpretar les xifres de la mateixa manera que ho fa tothom, com ens dóna la gana, com ho fa El Bruguers o com més suc li puguem treure per donar suport als arguments que exposem.

Què dolenta és l'oposició

Llegim que malgrat tot l'esforç que hi posa el Govern de Ràquel Sánchez per estalviar diners destinats a regidors i directius municipals, l'oposició no està per la causa. Sembla que lluiten en un altre front i volen aconseguir un botí econòmic més abundant pel seu servei vocacional a la ciutadania.

Sí amics, tot i les rebaixes que s'han aprovat per als del PSC i els seus socis de CDC i UDC, l'Ajuntament només s'aconseguirà estalviar poc més del 4,5% d'aquesta partida. Per què? Us preguntareu...

"El motiu és que la partida dedicada als regidors dels grups de l’oposició s’amplia en 85.112 euros. En concret, l’Ajuntament de Gavà destinarà a aquest concepte un total de 252.000 euros, xifra que representa un increment del 66% respecte al mandat anterior"

Ostres tu! L'oposició cobrarà un 66% més i l'equip de Govern un 12% menys... Ja tenim un front obert per a possibles retrets "jo m'he abaixat més el sou que tu" i el "com que tu cobres tant, no surten els comptes..."